بازدیدها: 19
شهر اردبیل و اقامتگاه های بومگردی آن
شهر اردبیل مركز استان اردبیل است . این شهر در نزدیکی مرز جمهوری آذربایجان بوده، دارای ارتفاع زیاد و از سردترین شهرهای ایران است که جاذبه های طبیعی زیادی دارد. البته وجود صنایع دستی از قبیل سفالگری گلیم بافی، جاجیم بافی و قلاب دوزی نیز در شهر اردبیل به معروفیت آن افزوده است.
آب و هوای اردبیل
اردبیل بهعنوان یکی از سردترین استانهای ایران شناخته میشود. دلیل این سرما وجود اقلیم کوهستانی و کوههای پوشیده از برف در این منطقه است. رشتهکوه و قله سبلان یکی از اصلیترین پدیدههای جغرافیایی در اردبیل است که بر آبوهوا و پوشش گیاهی منطقه تأثیر میگذارد.بهترین فصل برای سفر به اردبیل تابستان است اما اگر به تفریحات زمستانی نیز علاقهمندید، اردبیل در زمستان نیز جذاب خواهد بود.
وجه تسمیه اردبیل
باستان شناسان نام قدیمی اردبیل را آرتاویل میدانند، این نام از دو بخش آرتا به معنی مقدس و ویل به معنی شهر تشکیلشده است. این شواهد نشان میدهد که اردبیل از پیش شهر مهم و مقدسی بوده و قرارگیری این شهر در مسیر جاده ابریشم به اعتبار و رونق اقتصادی آن افزوده است. تلفظ آرتاویل بهمرورزمان تغییریافته و اکنون این شهر را اردبیل مینامیم. اردبیل از زمان ظهور خاندان صفویه اهمیت بیشتری یافت، یکی از دلایلی که صفویان اردبیل را همواره پایتخت معنوی خود میدانستند، وجود مقبره شیخ صفیالدین اردبیلی در این شهر بود. صفویان پس از به قدرت رسیدن تبریز را به پایتختی حکومت خود برگزیدند اما اردبیل همچنان شهری مهم در حکومت صفویان بود. اردبیل در طول تاریخ دارالارشاد، دارالملک، دارالعرفان، دارالامان و شهر مقدس (آرتاویل) لقب داشته است. بزرگترین کتابخانه ایران توسط پسر شیخ صفیالدین اردبیلی در اردبیل ساخته شد و میعادگاه دانشمندان و عالمان بسیار بود. پس از سقوط صفویان از اعتبار و رونق اردبیل کاسته شد و در جریان حمله روسها به ایران تخریبهای گستردهای در این شهر انجام گرفت. اردبیل از بعد از انقلاب اسلامی در قالب مرکز استان اردبیل توسعه قابل قبولی یافته است.
جاذبه های طبیعی اردبیل
- دریاچه شورابیل
- دریاچه نئور
- جنگل فندقلو
- پیکره سنگی بابا داوود عنبران
- بالیقلو چای
- تفرجگاه بولاغلار
- گردنه حیران
- قله سبلان
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد ۸ جاذبه طبیعی اردبیل اینجا کلیک کنید
اماکن تاریخی اردبیل
- مجموعه بقعه و مزار شیخ صفی الدین اردبیلی
- شهیدگاه
- مجموعه بقعه و مزار شیخ امین الدین جبرئیل
- مسجد جمعه اردبیل
- خانه تاریخی صادقی
- بازار تاریخی اردبیل
- پل هفت چشمه یا داش کسن
فرهنگ مردم اردبیل
مردم اردبیل به زبان ترکی آذربایجانی صحبت میکنند و اکثریت آنها به اسلام و مذهب شیعه اعتقاددارند. تعداد کمی از مردم اردبیل ارمنی مذهب هستند. آیینهای سنتی آذربایجان نظیر تکم چی، نوروز، عروسی و رسوم وابسته به آن، بایرام پایی یا عیدی دادن و چهارشنبهسوری باکمی تغییر نسبت به گذشتگان هنوز هم در اردبیل جایگاه خاص خود را دارند. مراسمات مذهبی نیز از اهمیت ویژهای در اردبیل برخوردارند، شاخسی مراسمی مذهبی در عزاداری امام حسین (ع) است که دستههای عزاداری با تکان دادن چوبهایی به نشانه شمشیری آمادگی خود را جهت همراهی سالار شهیدان اعلام میکنند.
غذای محلی شهر اردبیل
- آش میوه
- آش رشته اردبیل (اریشتَ آشی)
- آش دوغ
- آش شیر
- آش گیلدیک آذری با گل نسترن
- آش یارما
- آش اوماج
- پیچاق قیمه
- چیغیرتما
- خورش ترشی قورمه
- تاس کباب
- یر کوکی خورشی
- تره اسفناج
- خشیل
- دمی یارما
- کشمش پلو
- سوتی پلو
- باسترماپلو
- لونگی
- قیساوا
- سوغان سو
- ساج ایچی
- بزباش
- خینگل
- خورش کنگر
- یومورتا کوفته سی
- شیر پلو
- رشته پلو
- قیسی پلو
- ساج کباب
سوغات اردبیل
همانطور که گفتیم دشت های اطراف اردبیل پوشیده ازگل های وحشی و گیاهان دارویی هستند. همین موضوع باعث شده تا تولید عسل در اردبیل رونق داشته باشد. عسل باکیفیت سبلان یکی از رهآوردهای مرغوب سفر اردبیل است.
حلوایی معروف به حلوا سیاه در سرتاسر اردبیل پخت میشود، ماندگاری بالای این حلوا باعث شده تا بهعنوان یک سوغات در فروشگاههای اردبیل به فروش برسد. فروشگاههای حلوا سیاه در نزدیکی بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی فراواناند.
اگر به گردنه حیران نیز سر بزنید در ارتفاعات گلیمهای رنگارنگ و متنوع نگاهتان را به خود جلب میکند. گلیم و جاجیم بافتههایی باکیفیت هستند که بهعنوان زیرانداز، رومیزی و … استفاده میشوند. این بافتهها عموماً توسط زنان روستاهای گردنه حیران تولید میشوند.
شهر اردبیل و اقامتگاه های بومگردی آن